ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ. ΓΕΥΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Αθλητές στίβου που κάνουν σπριντ διαδρομές των 100, 200, 400 μέτρων σε μέγιστη ισχύ ή αθλητές γυμναστηρίου που σηκώνουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα τα περισσότερα κιλά που αντέχει το σώμα τους, βρίσκονται σε μια αναερόβια κατάσταση. Κάποιος που σηκώνει 120κιλά πάγκο με 3-4 επαναλήψεις, δεν μπορεί να το κάνει αυτό συνεχόμενα για πολύ ώρα.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Πολύ συχνά ακούμε αθλητές που λένε πως καταναλώνουν καθαρή πρωτεΐνη πριν από αναερόβια προπόνηση. Το σώμα μας, κατά τη διάρκεια προπόνησης με σύντομες εκρήξεις και υψηλής έντασης άσκηση, χρειάζεται ταχύας απορρόφησης καύσιμα. Τα αποθέματα γλυκογόνου στους μυς και στο συκώτι προέρχονται κυρίως από τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα και απορροφούνται άμεσα από το σώμα πριν την άσκηση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Παρ’όλα αυτά πρέπει να είσαστε προσεχτικοι στο είδος των υδατανθράκων που θα καταναλώσετε πριν την προπόνηση. Για παράδειγμα υδατάνθρακες που προέρχονται από σπόρους ολικής άλεσης και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, χωνεύονται δύσκολα και αργά, οπότε αν καταναλωθούν πριν την προπόνηση δεν πρόκειται να προλάβουν να δώσουν στο σώμα τα καύσιμα που χρειάζεται.

ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ

Η κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε λιπαρά συστατικά θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στην αναερόβια προπόνησή σας. Το να τα επεξεργαστεί το σώμα μας και να τα μετατρέψει σε καύσιμα είναι μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Ένα φαγητό πλούσιο σε υδατάνθρακες όπως η δεξτρόζη και η μαλτοδεξτρίνη με λίγη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, είναι το ιδανικό γεύμα πριν ξεκινήσετε τη δραστηριότητά σας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΓΕΥΜΑ

Το να καταναλώνετε υδατάνθρακες ταχύας αποδέσμευσης πριν την προπόνηση, δεν σημαίνει ότι πρέπει και την υπόλοιπη μέρα να είσαστε με μία κούπα ρύζι στο χέρι. Αυτό είναι κάτι που θα το κάνουν οι αθλητές αερόβιων αθλημάτων όπως η μαραθωνοδρόμοι. Αυτοί πρέπει να ξεκινήσουν το «φόρτωμα» με μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αρκετές μέρες πριν από έναν σημαντικό αγωνά.
Όσον αφορά την ώρα των γευμάτων πριν την αναερόβια προπόνηση. Αν η προπόνησή σας είναι 3-4 ώρες μετά το κυρίως γεύμα σας, τότε φορτώστε ένα πλούσιο γεύμα από 300-600 θερμίδες (εξαρτάται πάντα από τα κιλά σας, το ποσοστό του μυϊκού σας ιστού και του λίπους σας καθώς και τον στόχο που έχετε) πχ με ρύζι ή πατάτα, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσια μπριζόλα και σαλάτα. Όταν φτάσετε στις 1-2 ώρες πριν την άσκησή σας, φάτε ένα ή δύο φρούτα ή πιείτε ένα smoothie. Στο χρονικό διάστημα από 15-30’ πριν την προπόνηση μπορείτε να καταναλώσετε ένα προεξασκητικό ρόφημα που θα γεμίσει τις αποθήκες σας με ενέργεια για να βγάλετε στο πλέον ικανοποιητικό επίπεδο το πρόγραμμα σας.

Η PROTEIN MASTER σας προτείνει για πριν την προπόνηση και κατά τη διάρκειά της:

  • PhD VMX2 400gr + TPW DEXTROSE 2kg + PhD BATTERY +/- 3 1kg

Τηλ. 211-0125496 & 7.
[email protected]