ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ WHEY. ΠΟΙΑ ΤΑ ΩΦΕΛΗ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ;

Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος (whey) είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο συμπλήρωμα ιδιαίτερα στον αθλητικό χώρο. Σχεδόν όλοι οι αθλητές γυμναστηρίου, πολεμικών τεχνών, στίβου, ποδηλασίας, ομαδικών αθλημάτων, κα, προτιμούν την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως το μετα-προπονητικό τους ρόφημα. Θεωρείται μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη καθώς περιέχει και τα 9 βασικά αμινοξέα ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ WHEY ΙΔΙΕΣ;

ΟΧΙ! Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες whey ίδιες και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαφοροποιούν μία πρωτεΐνη ορού γάλακτος από μία άλλη.
Καταρχάς είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και η φερεγγυότητα του εργοστασίου παραγωγής. Στη συνέχεια είναι η διαδικασία επεξεργασίας που θα επιλέξει να ακολουθήσει η κάθε εταιρεία για το τελικό προϊόν της πρωτεΐνης. Ο τύπος της επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί παίζει κύριο ρόλο στο βαθμό που η ορογαλακτική πρωτεΐνη θα κρατήσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των βιο-θρεπτικών της συστατικών ή όχι. Ένας τρίτος παράγοντας είναι ποιο τύπο whey θα αγοράσουμε α) θα είναι hydrolysed, isolate ή concentrate; β) τι περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά θέλουμε να έχει; γ) τι ποσοστά υδατάνθρακα ζητάμε μέσα στην ορογολακτική μας πρωτεΐνη; δ) θέλουμε να περιέχει κρεατίνη;
Έχουν γίνει πάρα πολλές κλινικές μελέτες για τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος και οι επιστήμονες συνεχίζουν να ψάχνουν για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Επιγραμματικά τα οφέλη από την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος:

  • Βοηθάει στην αύξηση άπαχου μυϊκού ιστού.
  • Βοηθάει στην μείωση του βάρους (nutrition & metabolism research)
  • Μείωση χοληστερίνης. Σε μελέτη που έγινε και εκδόθηκε από το “The British Journal of Nutrition”, βρέθηκε ότι υπήρξε σημαντική μείωση της συνολικής χοληστερόλης καθώς και της LDL χοληστερόλης την 12η εβδομάδα για την ομάδα των υπέρβαρων ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Ασθμα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε παιδιά με άσθμα. Σε μία μικρή μελέτη που αφορούσε 11 παιδιά και εκδόθηκε από το “International Journal of Food and Nutrition”, βρέθηκε ότι τα παιδιά με άσθμα που κατανάλωναν 10γρ πρωτεΐνης 2 φορές ημερησίως για έναν μήνα, είχαν βελτιώσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος στην ασθένεια.
  • Πίεση αίματος και καρδιαγγειακή νόσος: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο “International Dairy Journal” διαπίστωσε ότι τα ροφήματα που περιλάμβαναν πρωτεΐνη ορού γάλακτος μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με υπέρταση. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν επίσης χαμηλότερος.

Οι μελέτες πάνω στις ορογαλακτικές πρωτεΐνες συνεχίζονται ή ολοκληρώνονται, για να βρεθούν επιπρόσθετα ευεργετικά οφέλη στον άνθρωπο.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Σε φυσιολογικές δόσολογίες δεν έχει βρεθεί ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε υγιείς ανθρώπους. Παρά ταύτα, αν υπάρχει υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Στομαχόπονο, Κράμπες, Μείωση της όρεξης, Ναυτία, Πονοκέφαλο, Κούραση

Η PROTEIN MASTER σας προτείνει τις 2 βραβευμές πρωτεΐνες ορού γάλακτος σε ειδική προσφορά για τους φίλους μας:

  • PhD PHARMA WHEY HT+ 2.25kg &
  • TPW WHEY 80 2kg

Τηλ. 211-0125496 & 7.
[email protected]